KATOIKIA ISLAND BLUE: Ατενίζοντας το γαλάζιο

ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΠΑ, ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ISLAND BLUE ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.

Της Φλωρεντίας Κυθραιώτου     Φωτό: Creative photo room

H απρόσκοπτη θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας ήταν το ζητούμενο και ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Ιωάννου κινήθηκε στα οικεία μονοπάτια της μεσογειακής αρχιτεκτονικής μεταφρασμένης σε μοντέρνο σχεδιασμό, καθαρή ογκομετρία, απλότητα στη σύνθεση και λιτές γραμμές. Όλοι οι χώροι έχουν θέα προς τη θάλασσα και παράλληλα εξασφαλίζεται η πλήρης ιδιωτικότητα από τα γειτονικά τεμάχια και το δημόσιο δρόμο. Η χωροθέτηση της κατοικίας είναι εκτός αστικού ιστού και σε περιοχή όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες. Για τους λόγους αυτούς η κατοικία έπρεπε να έχει ανάλογο χαρακτήρα και να είναι ενταγμένη στο επικλινές του οικοπέδου.

Σημαντική επιδίωξη για τον αρχιτέκτονα ήταν η σύνδεση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων. Λόγω της δομής και της διάταξης του κτηρίου κάθε επίπεδο λειτουργεί αυτόνομα: Στο ισόγειο ο χώρος ύπνου, η πισίνα και το ΒΒQ λειτουργούν σαν ζώνη καλοκαιρινής αναψυχής σε πλήρη ενότητα του έξω με το μέσα. Το ίδιο συμβαίνει και στον όροφο όπου βρίσκονται η κουζίνα, το σαλόνι και η τραπεζαρία. Ο όροφος λειτουργεί ως προέκταση της καλυμμένης βεράντας για τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων. Οι υπαίθριοι, ημιυπαίθριοι και κλειστοί χώροι προσφέρουν δροσιά και σκιά το καλοκαίρι, και ήλιο και ζεστασιά το χειμώνα, φιλτράροντας, όταν είναι αναγκαίο, το δυνατό μεσογειακό φως.

Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη του την ηλιοφάνεια και το γεωγραφικό στίγμα προκειμένου να δώσει έμφαση στο φως, τη θέρμανση ή την παροχή ενέργειας. Η σκιά των δέντρων ή φυσικών υψωμάτων, οι τοπικοί άνεμοι, η θέα, όλα αυτά είναι στοιχεία που εμπίπτουν στον παράγοντα έδαφος και λήφθηκαν  σοβαρά υπόψη. Στα πλαίσια της βιοκλιματικότητας ο αρχιτέκτονας επέλεξε συμπαγείς τοιχοποιίες από τούβλα και σύστημα θερμοπρόσοψης, στοιχεία από σανιδωτό εμφανές σκυρόδεμα, θερμομονωμένα εσωτερικά, καθώς και επένδυση πέτρας  και ξύλου σε σημεία που να τονίζουν την ογκομετρία του κτηρίου. Υπάρχει πλήρης θερμομόνωση του κελύφους, διαμπερής αερισμός ενώ από την ογκομετρία του κτηρίου προκύπτουν στοιχεία (οριζόντια και κάθετα) που προστατεύουν το κτήριο κυρίως από τον νότιο και δυτικό προσανατολισμό. Την ίδια σημασία έδωσε ο αρχιτέκτονας και στο χρώμα. Στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική τα χρώματα πρέπει να λειτουργούν το ίδιο καλά τόσο στις φωτεινές όσο και στις γκρίζες μέρες. Οι σωστές χρωματικές εναρμονίσεις στην  κατοικία δημιουργούν οπτικό ενδιαφέρον και ένα αίσθημα τάξης, παρέχοντας τα σωστά ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο πλήρης σεβασμός στο φυσικό τοπίο και η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα καθοδήγησαν και την εταιρεία P to A Interior Designers στη διακόσμηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Βλέποντας κάποιος το αποτέλεσμα θυμάται τα λόγια του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Antonio Citterio: «Οι κάτοικοι των θερμών περιοχών, λόγω ίσως της ζέστης, είναι λιγότερο στρεσαρισμένοι με το life style και ζουν μια πιο ήρεμη και φυσική ζωή. Τα σπίτια κτίζονται για να κατοικούνται και να φιλοξενούν φίλους. Γι’ αυτό οι επιλογές δεν είναι ποτέ επιτηδευμένες». Ακριβώς αυτός ήταν και ο στόχος διαμορφώνοντας το εσωτερικό της κατοικίας με την επίπλωση. Να προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης, οικειότητας και συντροφικότητας χωρίς η επίπλωση να επεμβαίνει στο περιβάλλον και τη μαγευτική θέα. Έτσι επιλέγηκαν άτονοι χρωματισμοί, έπιπλα σε μοντέρνα και λιτή γραμμή με μια διακριτική νότα πολυτέλειας ώστε να καλούν την εικόνα της θάλασσας να μπει στον χώρο. Ο καναπές σε γαλάζιο χρώμα, οι κίτρινες πολυθρόνες, η ξύλινη τραπεζαρία με τις καρέκλες, όλα σε σουέτ, δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα.

 

Λεζάντες

1ο δισέλιδο

Όλοι οι χώροι της κατοικίας έχουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και είναι φτιαγμένοι για να κατοικούνται και να φιλοξενούν φίλους. Σημαντικό ζητούμενο για τον αρχιτέκτονα Αντρέα Ιωάννου που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, ήταν η σύνδεση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με τρόπο που να βιώνονται όλο τον χρόνο.

2ο δισέλιδο

Όλοι οι χώροι έχουν θέα προς τη θάλασσα αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η πλήρης ιδιωτικότητα από τα γειτονικά τεμάχια και τον δημόσιο δρόμο. Η επίπλωση δεν επιβάλλεται στον χώρο, έτσι που τον κυρίαρχο λόγο έχει η θέα προς τη θάλασσα. Οι P to A Interior Designers που επιμελήθηκαν τη διακόσμηση επέλεξαν ουδέτερους χρωματισμούς, έπιπλα σε μοντέρνα με μια διακριτική νότα πολυτέλειας. Ο πίνακας με τα νήματα στο βάθος του σαλονιού είναι του εικαστικού Γιάννη Σακέλλη. Τα φωτιστικά είναι της εταιρείας PGS Lighiting and Electrical.

3ο δισέλιδο

Ο αρχιτέκτονας επέλεξε συμπαγείς τοιχοποιίες από τούβλα και σύστημα θερμοπρόσοψης, στοιχεία από σανιδωτό εμφανές σκυρόδεμα, θερμομονωμένα εσωτερικά καθώς και επένδυση πέτρας και ξύλου σε σημεία που να τονίζουν την ογκομετρία του κτηρίου. Υπάρχει πλήρης θερμομόνωση του κελύφους,  διαμπερής αερισμός ενώ από την ογκομετρία του κτηρίου προκύπτουν στοιχεία (οριζόντια και κάθετα) που προστατεύουν το κτήριο κυρίως από τον νότιο και δυτικό προσανατολισμό.

7η σελίδα

Οι υπαίθριοι, ημιυπαίθριοι και κλειστοί χώροι προσφέρουν δροσιά και σκιά το καλοκαίρι, και ήλιο και ζεστασιά το χειμώνα, φιλτράροντας, όταν είναι αναγκαίο, το δυνατό μεσογειακό φως. Η θάλασσα είναι μόνιμα στο κάδρο.

Published

Updated

Author

ann

Format

Image