ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΠΑΦΟ – Τα φαινόμενα απατούν

ΑΝ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΛΗΘΩΡΙΚΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΑ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝEΣ: LK ARCHITECTS (Έλλη Λαμπριανού – Γιάννης Κουτσόλαμπρος)

Φωτογραφίες: Creative Photo Room

Η κατοικία δεσπόζει σε ένα ύψωμα της Έμπας, γειτνιάζοντας με περιοχή χαρακτηρισμένη Natura. Για αυτό και η συνύπαρξη με τη φύση αποτέλεσαν ουσιαστικό συστατικό του σχεδιασμού. Σε συνεργασία με τον ειδικό στο θέμα, Νίκο Ευθυμάκη, φυτεύτηκαν κυρίως ενδημικά είδη, ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρξει ενοποίηση με το φυσικό τοπίο.Αν και μεγάλες επιφάνειες είναι από γυαλί για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι την θέα, που απλώνεται περιμετρικά από το αεροδρόμιο μέχρι την Πέγεια, διάτρητα πάνελ από αλουμίνιο σκιάζουν τις τζαμαρίες όταν υπάρχει θέμα ηλιακής διείσδυσης και αποσύρονται μετά ώστε να μεγιστοποιθεί η θέα.
Ο μεγάλος κεντρικός χώρος στην είσοδο λειτουργεί με τη μέθοδο της καμινάδας οδηγώντας προς τα πάνω την θερμή αέρια μάζα συμβάλλοντας στον φυσικό δροσισμό του εσωτερικού.
Σημαντικό στοιχείο της κατοικίας είναι τα διάτρητα πάνελ από αλουμίνιο που περιβάλλουν τις επιφάνειες από γυαλί. Βαμμένα στο υπόλευκο χρώμα των τοίχων του κτιρίου, δημιουργούν μια πρόσκαιρη αίσθηση κλειστού όγκου που εξαφανίζεται όταν αποσύρονται αυτόματα, δίνοντας την αίσθηση μιας όψης που κινείται συνεχώς ακολουθώντας τον ήλιο. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μηχανισμό που λειτουργεί σαν την ίριδα του ματιού και ανοιγοκλείνει αυτόματα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.
Ανοίγματα σε καίρια σημεία προσφέρουν θέα στους γειτονικούς λόφους και σαν πίνακες ζωγραφικής αποτελούν μέρος της κατοικίας. Ζεστά υλικά και γήινα χρώματα δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα σε όλους τους χώρους, καθιστικά, κουζίνα ακόμα και στην κάβα.
Οι χώροι κατανέμονται σε τρία επίπεδα ακολουθώντας την κλίση της πλαγιάς. Στο δεύτερο επίπεδο είναι οι καθιστικοί χώροι, τραπεζαρία και κουζίνα. Ποικιλία υμιυπαίθριων χώρων σε διάφορα σημεία και προσανατολισμούς, εξασφαλίζουν ολόχρονη εξωτερική λειτουργία, όπως η βεράντα που ενώνεται με το εσωτερικό καθιστικό λες κι είναι ένα, χάρη και στο ενιαίο δάπεδο.
Ο γραμμικός φωτισμός αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και τα βράδια προσθέτει μία νέα διάσταση, ενώ η φύση χαρίζει κάθε ώρα διαφορετικά κάδρα.
Οι δυτικοί άνεμοι που κυριαρχούν στην περιοχή, δροσίζονται από τη διέλευση τους από το σκιερό κήπο και τα υδάτινα στοιχεία, δανείζονται υδρατμούς που δημιουργεί η κυρίως πισίνα και ένας καταρράκτης από την άνω πισίνα πριν επιστρέψουν στο περιβάλλον από μικρά ανοίγματα στο επάνω μέρος του διώροφου χώρου εισόδου.
Τα πάνελ που περιβάλλουν τις τζαμαρίες, όταν φωτίζονται αποκαλύπτουν το σχέδιο κοπής που προέκυψε από την ψηφιακή επεξεργασία μιας εικόνας από το δάσος.
Μικρά αίθρια εμπλουτίζουν τους χώρους κι όλα γίνονται ένα χάρη στο σχεδιασμό και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Η θέα δε, μέχρι κάτω στην θάλασσα, είναι εκπληκτική και διαφορετική ανάλογα με την ώρα και την εποχή.
Υπαίθριοι χώροι συμπληρώνουν το σκηνικό. Ιδιαίτερη έγνοια επιδείχθηκε και στην εξοικονόμηση του νερού. Η λίμνη δίπλα από το gazebo τροφοδοτείται από επεξεργασμένο νερό που μαζεύεται είτε από τη βροχή είτε από τα οικιακά λύματα. Φροντίδα έχει επιδειχθεί επίσης για τα πουλιά. Σε διάφορα σημεία στήθηκαν φωλιές, οι οποίες κατασκευάστηκαν από τον κεραμίστα Νίνο Αυγουστή.